plaatsing rookmelder en co-melder

bericht van Aad Hof op 22 februari 2023


Een rookmelder en een CO-melder zijn belangrijke veiligheidsvoorzieningen in huis, die kunnen helpen bij het voorkomen van brand en koolmonoxidevergiftiging. De plaatsing van deze melders is cruciaal om hun effectiviteit te maximaliseren.

Rookmelders moeten op elke verdieping van een woning geïnstalleerd worden, bij voorkeur in de buurt van slaapkamers en in de gangen die leiden naar slaapkamers. Ze moeten op het plafond geplaatst worden, omdat rook stijgt en zich daarom het snelst verspreidt in de ruimte. Het is belangrijk om rookmelders niet te dicht bij ramen, deuren of ventilatieopeningen te plaatsen, omdat rook dan mogelijk niet snel genoeg gedetecteerd wordt. In ruimtes met een schuin dak of plafond moet de melder bij voorkeur op het hoogste punt geplaatst worden.

CO-melders moeten op dezelfde plekken geïnstalleerd worden als rookmelders, maar er zijn ook enkele extra overwegingen. Koolmonoxide is zwaarder dan lucht, dus de melder moet bij voorkeur op kniehoogte geplaatst worden. Als het om een ruimte gaat waar de cv-ketel staat, moet de melder in de buurt van de ketel geplaatst worden. Het is ook belangrijk om CO-melders niet in de buurt van ventilatieopeningen te plaatsen, omdat dit de meting kan beïnvloeden.

Het is verstandig om regelmatig de batterijen van zowel de rookmelder als de CO-melder te controleren. Het is beter om veilig te zijn dan achteraf spijt te hebben!

Sinds 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht.

terug >>>
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram