Houtbouw en klimaat.

bericht van Aad Hof op 11 januari 2023


Mijn vraag is waarom is houtbouw de oplossing voor woningbouw en klimaat?

Er zijn verschillende redenen waarom houtbouw wordt beschouwd als een mogelijke oplossing voor woningbouw:

  1. Duurzaamheid: Hout is een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat tijdens de groei van bomen. Bovendien kan hout in een kringloopsysteem worden gebruikt, waardoor de milieubelasting van de bouw wordt verminderd.
  2. Isolatie: Houten constructies hebben een uitstekende isolatie-eigenschap, waardoor ze energie-efficiënt zijn en helpen bij het verminderen van de kosten voor verwarming en koeling.
  3. Gewicht: Houten constructies zijn lichter in gewicht dan traditionele stenen constructies, wat betekent dat de fundering minder belast wordt en de constructie sneller en eenvoudiger kan worden gebouwd.
  4. Snelheid van bouwen: Houten constructies kunnen sneller worden gebouwd dan traditionele stenen constructies, waardoor ze een efficiëntere en kosteneffectievere optie zijn.
  5. flexibiliteit: Houten constructie zijn meer flexibel waardoor er meer mogelijkheden zijn qua vormgeving en toepassingen, zoals het bouwen van huizen met complexe geometrie of het toevoegen van verdiepingen.
  6. houtbouw is veel nauwkeuriger dan beton, wat leidt tot minder foutmarge en tot efficiënter bouwen en woningen van hout gaan langer mee

Het is belangrijk om te vermelden dat houtbouw niet in alle gevallen de oplossing is voor woningbouw. Elk bouwmateriaal heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen, en de keuze van bouwmaterialen zou afhankelijk moeten zijn van de specifieke situatie. Door te kiezen voor fabrieksmatige houtbouw in hun productconcepten kunnen voor bijvoorbeeld voor 4.000 woningen een besparing van 256.400 ton CO²- besparing te realiseren. ‘Hiermee geven we eveneens een economische boost aan vergroening en digitalisering in de gebouwde omgeving

terug >>>
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram